Overstappen van borstvoeding op flesvoeding
De afgelopen maanden heeft je lichaam een flinke prestatie geleverd. Er is een kindje in je gegroeid, je bent bevallen en je hebt dit kleine wondertje ook nog borstvoeding gegeven. Groot gelijk als je na een tijdje over wilt stappen op flesvoeding. Onthoud wel dat het overstappen lichamelijke gevolgen kan hebben voor jou en je kleintje.
Stoppen met borstvoeding
Stoppen met borstvoeding heeft verschillende motivaties. Zo kan het niet lekker voelen en moet je wel stoppen. Of kan het praktisch niet meer haalbaar zijn of ben je er gewoon klaar mee. Je wilt natuurlijk ook weer wat onafhankelijker zijn en makkelijker een avondje uit gaan. Of je bent weer aan het werk, dan is melk geven op kantoor niet voor iedereen even praktisch.
Genoeg redenen die door je hoofd gaan om het besluit te nemen: ik ga stoppen met borstvoeding..
Afbouwen borstvoeding | Lichamelijke en emotionele impact
In één keer stoppen is niet verstandig, dus bouw het geleidelijk af. Vervang stap voor stap jouw voeding door flesvoeding. Dit heeft wel tijd nodig want zowel lichamelijk als emotioneel heeft het impact. Je lichaam zal de melkproductie geleidelijk moeten verminderen om uiteindelijk te stoppen. Daardoor kun je last krijgen van stuwing of juist gespannen borsten op het moment dat je een voeding over gaat slaan. Let dan ook op of je harde plekken in je borsten voelt, want je kunt borstontsteking krijgen als je te snel afbouwt. Voel je een harde plek, masseer deze weg, kolf de borst goed leeg of laat je baby deze toch leegdrinken.
Daarnaast heeft het stoppen met borstvoeding een emotionele impact. Je sluit namelijk een fase af waarin je intensief contact had met je kindje. Sommige moeders kunnen daar dan ook verdrietig van worden. Alles bij elkaar is het dus zeker belangrijk om de tijd te nemen om borstvoeding af te bouwen.
Tip: vergeet niet nog een mooie foto te maken van het voeden, voor later.
Afbouwen borstvoeding | Impact op je kleintje
Je kleintje zal ook moeten wennen aan andere voeding en een andere manier van drinken. Een aantal dingen kunnen bij je kleintje voorkomen:
- Darmkrampjes – doordat je kleintje moet wennen aan de samenstelling van flesvoeding of doordat je kleintje de fles te snel leegdrinkt.
- Obstipatie – in tegenstelling tot moedermelk kunnen de darmpjes van je baby juist verstopt raken, doordat het moet wennen aan de andere samenstelling van de voeding.
- Andere ontlasting – door andere voeding verandert ook de samenstelling van de ontlasting. Zo wordt het waarschijnlijk steviger, bruiner en ruikt het anders. De gevoelige billetjes van je baby zijn nu extra gevoelig en kunnen rode babybilletjes krijgen door de andere samenstelling van de ontlasting. Smeer ze dus goed in met Bepanthol® Babyzalf vanaf de eerste tekenen van rode babybilletjes. Aanbevolen door mama’s*.
- Fles weigeren – ze kunnen de fles weigeren doordat ze de fopspeen niet fijn vinden, het kan dus even zoeken zijn naar de juiste speen. Ook hebben zij even nodig om aan de smaak van flesvoeding te wennen.
- Borst weigeren – Dit geldt voor de gulzige baby’s. Ze hoeven minder hun best te doen om voeding te krijgen uit een fles dus sommigen vinden het juist fijner dan uit jouw borst te drinken.
9 tips bij het overstappen van borstvoeding naar flesvoeding
- Laat je kleintje vanaf het begin wennen aan een fles. Zo geven sommige moeders vanaf het begin ook één keer per dag borstvoeding uit de fles
- Zorg dat de flesvoeding bijna op lichaamstemperatuur is (rond de 35 graden)
- Blijft je baby vragen om borstvoeding? Laat iemand anders hem dan voeden. Je baby verwacht dat hij/zij van jou borstvoeding krijgt, van een ander niet
- Wil je baby de fles niet pakken? Doe in het begin een paar druppels moedermelk op de fopspeen
- Meng in het begin moedermelk en flesvoeding om je kleintje aan de smaak te laten wennen.
- Pijnlijke en gespannen borsten? Koel ze met koude kompressen of masseer je borsten zachtjes. Of haal de druk eraf door te kolven of geef af en toe nog de borst
- Neem vooral de tijd om af te bouwen. Dat is prettiger voor je baby en voor jouw lichaam
- Geniet ook vooral nog van de laatste periode dat je borstvoeding geeft! Straks is het echt klaar en ga je het misschien missen
- Zorg dat je Bepanthol® Babyzalf bij je hebt in de luiertas voor als je je kleintje moet verschonen onderweg.
* WOM survey, The insiders, 714 respondents May (2020).