Wondverzorging die niet prikt?
Buiten verstoppertje spelen, ruzie maken op de speelplaats, te lang in het zwembad blijven of jezelf in de keuken snijden - kleine zweertjes zijn bijna onvermijdelijk in het dagelijks leven. Wondverzorging is belangrijk om een uniform litteken te bevorderen, maar verzorging is erg onaangenaam omdat het heel hard prikt. Hiervoor ondersteunt Bepanthen® Wondgel 4 in 1 je tijdens de wondverzorging!
Snijwonden en schaafwonden hebben gemeen dat ze min of meer overvloedig bloeden. Hoewel snijwonden gevaarlijk kunnen worden, vooral vanwege hun diepte, die meer schade aan de bloedvaten veroorzaakt, is de oppervlakte van de gewonde huid aanzienlijk groter in het geval van schaafwondjes. Doordat de zenuwuiteinden onder de huidlaag blootliggen, kunnen deze schaafwondjes bijzonder pijnlijk zijn. Als er vervolgens een littekencrème aangebracht wordt, riskeert het te prikken.
Voor deze twee soorten wonden bestaat de wondverzorging uit drie stappen.
1e fase van de wondverzorging: maak de wond schoon
Was jouw handen grondig voordat je de wond behandelt. Reinig vervolgens de wond met een schone, droge doek of onder warm of koud stromend water. Droog tenslotte het getroffen gebied door het voorzichtig te deppen. Als grote vreemde voorwerpen zoals glasscherven in de wond zijn ingebed, laat ze en raadpleeg een arts. U kunt een pincet gebruiken om kleine steentjes of stukjes glas of hout te verwijderen.
2e fase van de wondverzorging: ontsmet de wond
De tweede stap is het ontsmetten van de wond. Voor meer informatie over de ontsmetting van een wond: Is het ontsmetten van een wond noodzakelijk?
3e fase van wondverzorging: breng een wondgel aan
De derde stap is het bedekken van het wondje met een wondgel, bijvoorbeeld Bepanthen® Wondgel 4 in 1. Ten slotte, van de eerste behandeling moet je de wond afdekken. Anders kunnen vuil en ziektekiemen de wond binnendringen of kan het wondje gesloten aan het oppervlak opnieuw open gaan bij onvoorzichtigheid.
Afhankelijk van de aard en grootte van de wond heb je de keuze uit verschillende soorten verbanden: zelfklevende verbanden, steriele kompressen of gaasbanden. Moderne verbandmaterialen zijn ontworpen om de huid te laten ademen. Het verband moet regelmatig vervangen worden.
Snij- en schaafwonden komen vaak voor bij kinderen. De wond behandelen kan moeilijk zijn als de kleintjes bang zijn dat het hen pijn zal doen. Vaak kan dit helpen om eerst de exacte stappen aan het kind uit te leggen en hen te vertellen dat het een tijdje pijn kan doen, maar dat het snel zal verbeteren. Bovendien kan het gebruik van een wondgel die niet jeukt het proces vereenvoudigen. oudere kinderen kunnen helpen bij de wondverzorging, bijvoorbeeld door zelf het pleister aan te brengen.