Starten met vaste voeding | Baby tips bij 5-6 maanden
Overstappen op vaste voeding | Laat je baby wennen
Je kindje groeit als kool. Op een gegeven moment is borstvoeding / flesvoeding daarom niet meer voldoende. Dus ga je langzaam overstappen op vaste voeding. Na 6 maanden heeft hij dat ook zeker nodig. Alleen moeten je kleintje en jij wel de tijd krijgen om hieraan te wennen.
Vaste voeding | Is je baby er klaar voor?
Het is niet aan te raden voor 4 maanden al over te stappen op vaste voeding. Je kleintje moet goed rechtop kunnen zitten en zijn darmen moeten er klaar voor zijn. Je baby begint na vier maanden ook al meer bewuste hapbewegingen te maken. Het zal je dus zeker opvallen als je kleintje toe is aan vaste voeding, want je baby:
- Maakt smakkende geluidjes
- Zabbert op de handjes
- Stopt alles in het mondje
- Vindt jouw eten en drinken érg interessant
- Drinkt meer borstvoeding/flesvoeding dan normaal
- Wordt ineens middenin de nacht weer wakker, terwijl je baby al lang doorsliep
Dit zijn aanwijzingen om langzaamaan te starten met vaste voeding geven. Iedere baby is anders, maar bij 4 tot 6 maanden is een baby gemiddeld klaar voor vaste voeding. Na 6 maanden heeft je kleintje namelijk niet meer genoeg aan alleen borstvoeding / flesvoeding. Twijfel je of je kleintje er klaar voor is, overleg dan met Kind en Gezin
Hoe te beginnen met vaste voeding | Fruitpapjes en groentepapjes
Als je kindje het aangeeft kun je tussen 4 en 6 maanden beginnen met fruitpapjes en groentepapjes dit is naast de melkvoeding. Je kunt je kindje gezonde producten geven die je zelf ook eet, zorg alleen dat je het fijn maakt. Denk dus aan fijngemaakte groenten of fruit.
Geef je kleintje in het begin vooral kleine hapjes zodat je kunt kijken hoe hij/zij erop reageert. En wissel niet te vaak van smaak, zodat je baby daadwerkelijk aan de nieuwe smaak kan wennen.
Vaste voeding kan je borstvoeding & flesvoeding vervangen bij 8 maanden
Je baby geeft vaak al eerder aan dat hij of zij vaste voeding wil. Na zes maanden heeft hij of zij dit ook echt nodig. Baby’s hebben vanaf nu namelijk meer energie en dus ook meer voedingsstoffen nodig. Dit kan je kleintje niet meer allemaal uit moedermelk of flesvoeding halen.
Na acht maanden kan vaste voeding de melkvoeding vervangen. Dit hangt natuurlijk af van wat je kleintje aangeeft.
De invloed van vaste voeding op je baby
Let op hoe de buik van je kindje reageert op nieuw voedsel. Als je merkt dat het moeite kost om iets nieuws te verteren, is het beter om nog even te wachten.
Daarnaast zal ook de samenstelling van de ontlasting veranderen. Daarbij komen ook andere stoffen kijken die inwerken op de gevoelige babybilletjes. In de periode dat je overgaat op vaste voeding zullen rode babybilletjes daarom ook vaker voorkomen. Smeer elke luierwissel met Bepanthol® Babyzalf om een beschermend laagje op de babyhuid te leggen. Aanbevolen door mama’s*.
Met welke vaste voeding moet je sowieso oppassen?
De overgang van borstvoeding en flesvoeding op vaste voeding is een flinke stap voor de baby en de darmpjes. Naast het stap voor stap uitbouwen van de vaste voeding helpt het ook om terughoudend te zijn met bepaalde voeding en voedingsstoffen. Denk hierbij aan het volgende lijstje:
- Zout en ‘extra’ suiker
- Honing
- Gluten, oftewel alles waarin tarwe, gerst, rogge of haver is verwerkt
- Kool- en ui-soorten
- Bruine bonen
- Zuren zoals in fruit(sappen) als citrusvruchten en kiwi
- Kruiden, maar zeker pittig / scherp voedsel
- Pinda’s en noten in verband met mogelijke allergieën
- Producten met veel verzadigde vetten
- Rauw vlees, vis of eieren
- Wees voorzichtig met normale zuivelproducten anders dan borst- of flesvoeding
Pas daarnaast op met voeding die in het keeltje kan blijven plakken, zoals een boterham met pindakaas. Of wat gemakkelijk in het keelgat kan schieten zoals popcorn, pinda’s, maïs, noten en zaden. Fruit als druiven en kerstomaatjes kunnen wel, maar het is belangrijk deze in kleine stukjes te snijden.
Met welke voeding kan je wel starten?
Je kan dus starten met fruitpapjes of groentepapjes. Ook geprakte aardappel, pasta of rijst zouden kunnen. Zorg wel dat dit goed fijn gemalen is en start met kleine hapjes. Zo kunnen ook de darmpjes rustig wennen aan de vezels.
Het handigste is om te beginnen met zachte smaken om de overgang van de melkvoeding naar vaste voeding minder groot te laten zijn.
Fruit waar mee je kan beginnen zijn:
- Banaan
- Perzik
- Peer
- Meloen
Groente waar mee je kan beginnen zijn:
- Doperwtjes
- Worteltjes
- Pompoen
Als het goed gaat, kan je ook fruit- en groentepapjes maken met andere soorten.
Tip! België is een echt broodland. Toch is het beter om je kleintje pas brood te geven als hij/zij gewend is aan fruitpapjes en groentepapjes. Daarna kun je beginnen met stukjes lichtbruin brood zonder korst. Deze kun je eventueel nog in melk dopen om het zachter te maken. Geef pas na 7 maanden brood met korst als de kaak- en mondspieren verder ontwikkeld zijn.
* WOM survey, The insiders, 714 respondents May (2020).