Is het ontsmetten van een wond noodzakelijk?
De huid is het belangrijkste schild in het organisme die tegen externe agressies beschermt. Het houdt giftige producten in het milieu op afstand en beschermt de huid tegen zonlicht, ziektekiemen en ziekteverwekkers. Een open wond - of het nu een snij- of schaafwond is - creëert een uitdieping in deze beschermende schaal en opent zo de deur voor ziekteverwekkers.
Bij verwondingen is het raadzaam de wond te ontsmetten alvorens deze met een verband of kompres te bedekken. Dit voorkomt dat de ziektekiemen en bacteriën via de open wond in het lichaam komen. Dit kan helpen bij wondgenezing. Voor meer informatie over het wondhelingsproces: Hoe voorkom je littekens?
Als u stopt met het reinigen van de wond, verhoogt u niet alleen het risico op infectie van de wond zelf: ziekteverwekkers kunnen zich via bloedvaten door het lichaam verspreiden. In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Wondverzorging: hoe een wond te ontsmetten
Over het algemeen zal de wond bloeden als er een kleine snij- of schaafwond is. Het is een volledig menselijke reactie om het bloeden zo snel mogelijk te willen stoppen. Wees niet bang om het bloed echter te laten lopen voor een paar minuten: ziekteverwekkers worden verwijderd met het bloed, zodat een eerste natuurlijke ontsmetting van de wond plaatsvindt. Om de wond hierna schoon te maken, laat je best water over het getroffen gebied lopen. Als dit niet mogelijk is, dep je het met een schone doek en lauw water. Controleer zorgvuldig of vreemde voorwerpen verwijderd zijn uit de wond. Je kan een pincet gebruiken om kleine steentjes of scherven van glas of hout te verwijderen.
Nadat je het geblesseerde gebied diep gereinigd hebt en als het bloeden gestopt is, moet je de wond ontsmetten. Gebruik een antiseptische spray bijvoorbeeld chloorhexidine, een actief ingrediënt tegen een groot aantal bacteriën. Breng tenslotte een pleister op de wond aan om te voorkomen dat ziekteverwekkers binnendringen. Bij grotere snij- of schaafwondjes is het beter om een steriele pad te gebruiken en het binden met behulp van gaaswindel.
Voor meer informatie over wondverzorging: Eerste hulp bij kleine wondjes.
Breng een wondgel aan op het wondje om littekens te voorkomen.
Na ontsmetting wordt aanbevolen om een littekengel op de wond aan te brengen, zoals Bepanthen® Wondgel 4 in 1 om het wondhelingsproces te bevorderen en te versnellen. De wondgel helpt ook om infecties te voorkomen.